Wat zijn de nadelen van yoga?

Yoga is al eeuwen bijzonder populair vanwege het vermogen om het algehele welzijn, de flexibiliteit en het verminderen van stress te verbeteren. In tegenstelling tot allerlei andere oefeningen die komen en gaan. Hebben de vele yogahoudingen de tand des tijds doorstaan en worden ze nog steeds volop aanbevolen. Maar net zoals elke andere oefening heeft ook yoga haar voor- en nadelen. Dus ondanks dat yoga al jaren met een goede gezondheid en vitaliteit in verband wordt gebracht. Heeft het ook haar eigen nadelen. Hieronder worden enkele van deze mogelijke risico’s in detail uitgelegd en manieren om ze te benaderen en aan te pakken.

Het risico op ernstig lichamelijk letsel

Als een vorm van lichaamsbeweging moet yoga absoluut op de correcte manier en met mate beoefend worden. Anders verhoogt dit de kans op letsel. Als een yogi een lage spierkracht of enige andere vorm van lichamelijke zwakte heeft, dan loopt hij of zij een groter risico op een ernstige blessure door het doen van bepaalde fysieke houdingen. Zoals het krijgen van rugblessures.
Snelle bewegingen en houdingen die de nek strekken of die de wervels ervan uitgebreid strekken kunnen bovendien hersenletsel veroorzaken! Een extreme nek- en hoofdrotatie kan immers de wervelslagaders beschadigen. Het is dan ook belangrijk dat je de bewegingen rustig doet en er controle over hebt.

Het tegenwerken van herstel na letsel

Als jij van een recente operatie of medische behandeling herstellende bent, dan kan het zijn dat het beoefenen van yoga jou niet helpt om hier sneller van te herstellen. Sommige yogahoudingen op een gevorderd niveau kunnen jou in dit geval zelfs meer last bezorgen door de pijn in jouw lichaam te verergeren. Denk hierbij onder meer aan yoga hoofdstanden en achterover buigingen.

Een gebrek aan ervaring of kennis

Een onervaren yoga instructeur en het gebrek aan zelfkennis over de juiste yogahoudingen zijn ook bijzonder gevaarlijk voor je. Dit omdat sommige pols-, nek-, ruggengraat- en schouderblessures door yoga oefeningen veroorzaakt kunnen worden. Daarom moet je er voor zorgen dat jouw yoga instructeur weet hoe hij jou kan helpen bij het maken van de juiste yogahoudingen. En deze ook niet te overdrijven.

Als jij nog een beginner bent en vooral thuis yoga beoefent, dan is het beter om de yoga sequentie uit te voeren zoals het is. Want als jij direct naar het geavanceerde niveau reikt, dan zal yoga nooit nuttig zijn. Begin daarom altijd met de basis, dus de eenvoudige yoga oefeningen. De meeste beoefenaars die dit niet doen zullen anders vlot veel lichamelijke ongemakken voelen.

Yoga oefeningen tijdens een zwangerschap

Zwangere vrouwen gebruiken yoga veelvuldig als een sublieme manier om te ontspannen plus fit te blijven. En doen daarbij natuurlijk ook ademhalingsoefeningen die tijdens de bevalling van pas komen. Er zijn echter enkele onveilige houdingen die in de zwangerschapsperiode zonder meer vermeden of aangepast moeten worden. Zoals bijvoorbeeld houdingen waarbij de buik samengetrokken moet worden, intense achterover buigingen, snelle bewegingen en sommige ademhalingstechnieken. Dus in plaats van zich meer op het uithoudingsvermogen of de flexibiliteit te concentreren. Moeten de moeders in spe houdingen gebruiken die hun kracht en stabiliteit verbeteren.

 

Yoga is een geweldige oefening die veel positieve effecten op jouw fysieke en mentale gezondheid kan hebben. Het komt helaas niet zonder risico’s. Het is daarom essentieel om ook de nadelen van yoga te leren kennen om zo blessures te voorkomen.