Waarom is het goed om in de ochtend yoga te beoefenen?

Veel nieuwe yogi’s vragen zich af: “Wat is de beste tijd om yoga te doen? Er zijn een aantal belangrijke en unieke redenen op te noemen om vooral vroeg in de ochtend yoga te beoefenen. Yoga ‘s ochtends vroeg beoefenen is een krachtige manier om met een duidelijke, doordachte en geactiveerde intentie de leiding over jouw dag te nemen. Het gebruik van een intentie in je ochtend oefening zal immers het verschil maken tussen de dag te leiden in plaats van je erdoor te laten leiden. Maar er zijn daarnaast nog veel meer redenen waarom het beoefenen van yoga in de morgen aan te raden is. We noemen er hier een aantal op.

Geen ochtend spierstijfheid meer

Het uitvoeren van allerlei rekoefeningen (yoga-asana’s) kan jou perfect helpen je spieren en gewrichten los te maken. Om zo niet alleen de stijfheid ervan weg te nemen, maar ook de juiste doorstroming van het bloed mogelijk te maken. Je zult merken dat hoe ouder je wordt, des te belangrijker dit is.

Verwijder de mogelijke stress van de dag ervoor

Door jezelf ‘s ochtends elke dag een half uur wat persoonlijke tijd te schenken om met yoga aan de slag te gaan, kan jij je lichaam, waaronder je zenuwstelsel, weer in goede banen leiden. Dit zal je zeker helpen om jouw dag ontspannen te beginnen en zo de stress van de vorige dag los te laten. Jezelf in de ochtend van jouw stresshormonen ontdoen, kan je helpen de gezondheid van jouw lichaam en geest gigantisch te verbeteren. Plus het versterkt ook nog eens het immuunsysteem!

Ontketen jouw gelukshormonen

Hormonen spelen een zeer belangrijke rol in ons lichamelijke proces. Ze helpen vooral om onze stemmingen te reguleren. Van sommige van deze hormonen, zoals dopamine en endorfine, is bekend dat ze zeer positieve gevoelens en geluk bevorderen. Studies, waaronder van de Maharishi Internationale Universiteit in de Verenigde Staten, hebben aangetoond dat meditatie in de ochtend de productie van dopamine en endorfine kan helpen. Wat zo dus ook tot een gelukkige en productieve dag leidt.

Verbeter je spijsverteringsstelsel

Diverse studies hebben al vele malen bewezen dat jouw darmen en je hersenen met elkaar verbonden zijn. Als jouw lichaam het voedsel dat in de morgen wordt gegeten niet goed kan opnemen en verteren dan kan dat andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Door ‘s ochtends aan yoga te doen, wordt de stofwisseling van je lichaam gestimuleerd. Jouw spijsverteringsstelsel ontdoet zich van haar afvalstoffen. Zo worden de nieuwe benodigde voedingsstoffen veel efficiënter verteerd. Je gemoedsrust begint op deze wijze al bij jouw buik!

Boost je focus en concentratie

Ochtend yoga kan je aangenaam kalmeren. Het helpt jouw mentale focus en concentratie te verbeteren. Wanneer jij je ademhaling prima onder controle hebt, dan krijgen je hersenen veel meer verse zuurstof aangereikt. Dit zal jouw mentale helderheid vergroten, waardoor je erna met een maximale efficiëntie aan jouw taken kunt werken.

Maak jouw lichaam je persoonlijke tempel

Er wordt terecht gezegd dat door je lichaam als een tempel te behandelen, jij jezelf de god of godin van die tempel maakt. Het is dus belangrijk om deze van binnenuit schoon te houden. En wat is daarvoor nou een betere methode dan iedere ochtend yoga te beoefenen. 

 

Dus daag jezelf ook iedere dag weer door middel van de juiste combo van yoga-asana’s, meditatie, pranayama en een gezond dieet uit. Om zo een perfect lichaam, een gelukkige geest en een kalme ziel te krijgen!