Wat eet je voor en na jouw yoga sessie?

Voor een yoga sessie is het beter om niet te eten. Of in ieder geval jouw laatste grote maaltijd een uur voordat je met beoefenen ervan begint te voltooien. Als jij ooit de fout hebt begaan om kort vóór een yogales je in een flinke partij boterhammen te graven, dan weet je wel waarom. Het enige dat echter nog erger is dan vol aan een yoga sessie te beginnen, is dit met een hongergevoel doen. Wat moet je als yogi doen om dit te voorkomen?

Op welk moment kun je wat eten?

Iedereen weet wel dat yoga een totale mind-body workout is, die diverse versterkende en strekkende houdingen met een diepe ademhaling en meditatie of ontspanning combineert. Je wilt dus zeker met een goede hoeveelheid energie en zonder de afleiding van honger aan jouw yogales deelnemen.

Iets heel lichts een uur voor de les eten werkt voor de meeste mensen uitstekend. Maar dit kan per persoon verschillen. Als je honger hebt en direct vanaf jouw werk naar een les gaat. Dan is het eten van een eiwitrijke snack of iets met koolhydraten beter dan niets te eten. Je hebt immers voldoende energie nodig om door de yogales heen te komen.

Na de yoga sessie is het natuurlijk prima om te eten wat jij maar wilt. Yoga heeft daarnaast gelukkig de neiging om veel mensen te inspireren om beter voor zichzelf te zorgen. Plus gezonder en intuïtiever te eten. Iets wat volgens een Amerikaans onderzoek van de universiteit van Minnesota één van de manieren is waarop yoga jou kan helpen om af te vallen en je energiebalans op peil te houden.

Wat kun je het beste eten

Gezonde plantaardige hapjes kunnen de ideale snack vóór jouw yoga sessie zijn. Deze opties zullen waarschijnlijk prettig op jouw maag liggen. En jou voldoende energie schenken om je hele sessie comfortabel te volbrengen.

  • Een stuk vezelrijk fruit met daarbij wat extra eiwitten is een perfecte keuze. Denk bijvoorbeeld aan een appel met een beetje notenboter. Of een kom bessen met een beetje yoghurt. Een handvol amandelen of één van jouw favoriete noten zorgt ook goed voor een fijne mix van eiwitten en vetten. 
  • Elke vezel- en eiwitrijke plus suikerarme energiereep die jij lekker vindt, kan ook een sublieme keuze zijn. Sommige mensen merken immers direct dat het eten van slechts een halve reep hen de energie geeft die ze nodig hebben. 
  • Kleine porties havermout of andere gekookte granen kunnen ook een voortreffelijke keuze zijn om je energie te geven. Dit zonder jou vol voor een training te laten voelen.
  • Het is tijdens de beoefening van yoga uiteraard van top belang om goed gehydrateerd te blijven. Drink vóór jouw sessie water en neem ook een waterfles mee. 

Dit kun je beter niet eten

Alle lichaamsbewegingen en voorwaartse buigingen die je bij jouw yoga doet, zullen al snel boeren en scheten forceren. Dus is het het beste om voedsel te vermijden dat gas veroorzaakt. 

  • Je wilt om deze reden zeker een zware maaltijd vóór een yogatraining vermijden. Het eten van een hamburger met daarbij wat frieten is dus waarschijnlijk niet een goed idee.
  • Hetzelfde geldt voor hardgekookte eieren. Hoewel dit een handig en eiwitrijk type voedsel is, merken veel mensen helaas op dat dit vooral tijdens yoga zure boeren kan veroorzaken. 
  • Knoflookboeren zijn daarnaast ook geen prettige ervaring voor jou en de mensen om je heen!
  • Vermijd zeker pittig, vet en zuur voedsel, want deze kunnen je maag van streek maken. Vermijd bovendien voedingsmiddelen die langzaam verteren. Deze kunnen jou ongemakkelijk laten voelen terwijl je oefent.

 

Eén ding is echter zeker, je moet zonder meer voorbereid naar yoga komen. Zorg altijd voor de juiste gemoedstoestand en let goed op je eetgewoontes voor de yoga sessie. We wensen jou veel succes met jouw energievolle yoga sessie!